Széchenyi Terv

 

SZÜLETÉSNAPI CSARNOKAVATÁS

Szinte napra pontosan, a 30 éves születésnapjának évfordulójával esik egybe, a Layer Kft. egyik legnagyobb beruházásának átadása, a 2760 négyzetméteres híddaruval ellátott, laikusok szemmel is szépnek tetsző, korszerű üzemcsarnok.

 

A cég központi telephelyén, Szeghalmon, kevesebb, mint tizennégy hónap alatt felépített gyártócsarnok, három új üzletágnak nyújt, XXI. századi működési feltételt. Falai között koncentráltan kerültek elhelyezésre az acélszerkezet gyártás és lemezmegmunkálás gépei, az építőipari generál-kivitelezés vonzataként elindított műanyag és alumínium nyílászáró gyártás, valamint Layer Kft. munka-, építő- és gépjárműparkjának üzemeltetését, karbantartását végző szervizrészleg elhelyezése.

 

A Layer Kft. pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, Dél-alföldi Operatív Program keretén belül. A pályázat „EGY 36 M X 76,8 M ALAPTERÜLETŰ, HÍDDARUVAL ELLÁTOTT ÜZEMCSARNOK ÉPÍTÉSE A LAYER KFT. SAJÁT TELEPHELYÉN, SZEGHALMON. A KIALAKÍTÁSRA KERÜLŐ ÉPÜLET AD MAJD HELYET A CÉG BEVEZETNI TERVEZETT 3 ÚJ TEVÉKENYSÉGÉNEK” címmel, DAOP-1.1.1/E-10-2010-0099 számú pályázati azonosító számon, nettó 225.496.369 FT összköltséggel 99.511.394 FT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁST nyert el.

 

Az üzemcsarnok munkálatai 2011. augusztusában kezdődtek, s 2012. szeptember 30-án fejeződtek be.

 

A Layer Kft. három évtizedes működésére a tervszerű, egymásra épülő fejlesztések a jellemzők. Ennek hozományaként lett kiemelt beruházási területté az, acélszerkezet gyártás, valamint a CNC fém- és lemezmegmunkálás.

 

Az új csarnokba korszerű számítógép vezérelt daraboló, élhajlító, vágó, hengerítő gépek kerültek. Ezen berendezésekkel, saját termék előállítására ugyanúgy lehetőség nyílik, mint bérmunka végzésére. Számos megmunkáló egység alkalmas arra, hogy általuk egyedi megrendeléseket is teljesíteni lehessen. Az automatizált szerszámgépek, szakképzett, a kor követelményeivel lépéstartó kezelőszemélyzetet igényelnek, így generálva újabb munkalehetőséget a térségben.

 

A nyílászárók hosszú élettartalmú, minőségi alumínium és műanyag profilokból készülnek, akár kis darabszámú ajtók, ablakok, portálok gyártására is adott a kapacitás.

 

A jövőt a saját fejlesztésű, gyártású, termék előállításában látja a cég vezetője Layer István, aki három évtizeddel ezelőtt álmodta meg a Layer Kft-t. Az eltelt harminc év alatt a vállalkozás a Sárrét egyik domináns, szeghalmi központtal működtetett középvállalkozásává fejlődött. Napjainkra a Layer Kft. által foglalkoztatott munkavállalók, alvállalkozók száma meghaladja a 120 főt.

 

 

ÜZEMCSARNOK ÉPÜL A LAYER KFT-NÉL

2011. szeptember 29-én helyezték el az üzemcsarnok alapkövét Szeghalmon, a Layer Kft. központi telephelyén. Az ünnepélyes ceremóniát jelenlétével megtisztelte Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke is. Jelen volt továbbá Dr. Tóth Ferencné és Barta Tibor a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szeghalomi Kirendeltség képviseletében, Baracsi Marianna, Magoss Tamás és Jámbor István a K&H Bank Zrt. részéről, valamint Molnár Sándor Vésztő város polgármestere. A beruházó részéről Layer István, a Layer Kft. ügyvezetője, a kivitelezést végző cég képviseletében Kurucz Gyula, az Épcenter Kft. ügyvezetője, illetve a megyei közgyűlés elnöke, Farkas Zoltán helyezték el az alapkövet.

 

A 36 m x 76 m alapterületű, híddaruval ellátott, nettó 226.603.569 Ft összköltségű üzemcsarnok munkálatai 2011 augusztusában kezdődtek el. A 2010 nyarán benyújtott, DAOP-1.1.1/E-10-2010-0099 számú pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elbírálta és a Dél-alföldi Operatív Program keretein belül a projekt megvalósításához 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatás nyújtása mellett döntött.

 

A Layer Kft. három új üzletággal bővíti tevékenységeinek körét. Az építőipari generál kivitelezés, – mint meghatározó alaptevékenység – köré szerveződő foglakoztatási ágak, a híddaruval ellátott, újonnan épülő, 2760 m2-es üzemcsarnokban kapnak helyet.

 

Az ipari csarnokban műanyag nyílászárok készítésére, acélszerkezetek gyártására, illetve fémmegmunkálásra adódik lehetőség. Az új termelési üzletágak szervesen kapcsolódnak a Layer Kft. eddigi tevékenységeihez. A technikailag jól felszerelt üzemben, magasabb minőségi követelményeknek megfelelve kerülnek legyártásra az acél épületszerkezetek, technológiai berendezések. A Layer Kft. az acélszerkezeteket a saját kivitelezésében megvalósuló ipari csarnokokhoz, mezőgazdasági síktárolókhoz és egyedi rendeltetésű létesítményekhez állítja elő. Az új üzemcsarnok nyújtotta korszerűbb munkakörülmények, az ebből adódó hatékonyabb munkavégzés a külső megrendelések teljesítését is lehetővé teszi.

 

A lemezfeldolgozás, fémmegmunkálás korszerű eszközeivel a CNC, NC vezérlésű gépekkel összetettebb munkafolyamatok elvégzése, komplett egységek gyártása végezhető el. A Kft. tulajdonában lévő lemezvágó és élhajlító, valamint hengerítő gépek segítségével újabb piaci lehetőségek tárulnak fel. A mezőgazdaságban, az épületgépészetben rejlő réspiacok biztosítanak bevételi forrásokat. A minőségi műanyag nyílászáró gyártás célterülete az építőipari vállalkozások által kivitelezett, épületek ablakainak, ajtóinak, portáljainak legyártása. A viszonylagosan kis termelő kapacitás előnye a rugalmas, gyors reagálás a piac igényeihez. Az új üzletágak integrálása a cég tevékenységi palettájába javítja a térség szakképzett munkaerő foglalkoztatási statisztikáját azáltal, hogy 11 új munkavállaló foglalkoztatására nyílik lehetőség.