Webáruház: www.layerwebshop.unas.hu  E-mail: layer@layer.hu  Telefon: +36 66/371-008

Vállalkozói Központ Energetikai fejlesztésének megvalósítása

A kedvezményezett neve: LAYER Kereskedelmi Szolgáltató és Ipari Kft.

A projekt címe: Vállalkozói Központ Energetikai fejlesztésének megvalósítása

A szerződött támogatás összege: 36 835 593 Ft

A támogatás mértéke: 55%

A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2022.07.23

A projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-01085

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt megvalósítása során a meglévő bádogozások, ereszcsatorna és lefolyók, tetőfelületen lévő cserepek, tetőtéri ablakok, tetőfólia és lécezés szakaszosan lebontásra kerül, majd ezt követően szakaszosan épül újjá. A homlokzaton a sérült vakolat eltávolítása után, teljes újra vakolás szükséges. A homlokzatra 15 cm, lábazatra és szarufák közé 15+5 cm kőzetgyapot szigetelés kerül. Ezután a homlokzatra nemesvakolat, a lábazatra gyöngyvakolat készül.

Az épület II. emeletén és az épületben további helyeken elhelyezett 6 darab kazán elavult. Ezek szolgáltatják az ingatlan helyiségeinek fűtését. Energiahatékonyság szempontjából feltétlenül szükségessé vált ezek cseréje. Az általunk választott Saunier Duval SD 48 KKS Condens „A” energiaosztályú álló kondenzációs fűtő gázkazán, amelynek fűtési energiahatékonysága 91%, maximális villamos teljesítménye 75W, gázfogyasztása maximális teljesítménynél 5 m3/h. A kazán rendelet életbe lépésétől csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, aminek a szezonális hatásfoka minimum 86 százalék. Ezek nagy előnye a korábbi típusokkal szemben, hogy hatékonyak, korszerűek és nem utolsó sorban biztonságosak. kondenzációs technológia, aminek köszönhetően a készülék a távozó levegőben megmaradt hőenergiát visszaforgatja a rendszerbe, így energiát spórol. Ezen kívül a működésével, sokkal kevesebb káros, környezetszennyező füst kerül a levegőbe, mint a régebbi készülékek esetében.

Közismert, hogy hazánk klimatikus viszonyai különösen kedveznek a napenergia hasznosításának. Magyarországon az átlagos éves napsütéses órák száma 1800-2100 között szóródik, sőt a déli országrészben ez elérheti akár a 2500 órát is. A hőmérsékleti viszonyok pedig tovább kedveznek a napenergia felhasználásának, ezért is ajánlott a napelem telepítés.

A tervezettnek megfelelően az ingatlan tetőfelületen hálózatra kapcsolt napelemes (fotovoltaikus) rendszer és használt melegvíz előállítására síkkollektorok kerülnek elhelyezésre. A napelemes rendszert a GreenSys Electric 1 kWp-el tervezzük, 50db mennyiségben, amely tartalmazza a tartószerkezetet, hálózati invertert, szolár kábel szettet és megfelelő keresztmetszetű AC oldali kábelvezetést védőcsőben illetve kábelcsatornában, a szerelvényeket valamint DC és AC oldali Fatech típusú túlfeszültség védelmet.

A melegvíz előállítására tervezett sikkollektorok komplett 2 rendszerben kerülnek telepítésre. Ez tartalmaz 5 db Veissmann Vitosol 200 F síkkollektort, 50 literes tágulási tartályt, 25 liter hőhordozó közeggel, PS10 Solar-Divicon szivattyúállomással, biztonsági szeleppel, rotaméterrel, elzárókkal, mikrobuborék – leválasztóval, Vitosolic 100 szabályozóval, KM-BUS rendszerrel. A szolár rendszer 2 db 200 literes melegvíztárolóba fogja tudni a melegvizet tárolni.

Az energiahatékonyság további növelésének érdekében LED-es lámpatestek kerülnek felszerelésre, jellemzően a közösségi helyiségekben.